Houtsoort Vuren

Eemwood levert diverse houtsoorten. Bekijk hieronder de houtsoort Vuren.

Vuren

Goede wijn behoeft geen krans. Dit geldt zeker ook voor Scandinavisch vuren. Want de kwaliteit van hout begint, net als bij wijn, bij het groeigebied.

We hebben het hier over Vuren. In het Zweeds overigens ‘Gran’ geheten. Het verhaal gaat dat één van de eerste Nederlandse houtkopers in Scandinavië deze benaming abusievelijk heeft verwisseld met ‘Furu’, het Zweeds voor grenen. Sindsdien staat ‘Gran’ voor Vurenhout en ‘Furu’ voor Grenenhout.

Zowel vuren als grenen komen in alle noordelijke bossen voor, maar de kwaliteit van de grondstof wordt om te beginnen bepaald door de natuurlijke klimatologische omstandigheden en de bodemgesteldheid. Tussen de 60 en 65° Noorderbreedte gedijen deze soorten het best en groeit de boom precies rustig en langzaam genoeg om te zorgen voor hout met fijne jaarringen voorzien van sterke en gelijkmatige structuur en toch mild genoeg om het gemakkelijk te kunnen bewerken. Met name hout afkomstig uit het district Hudiksvall staat bekend om de uitstekende kwaliteit.

Vuren is mooi licht, bijna wit van kleur als het versgezaagd is en van nature reeds geschikt of geschikt te maken voor vrijwel elke toepassing. Van eenvoudige bouwconstructies tot en met de fabricage van hoogwaardige eindproducten, zoals kozijnen, trappen, meubels, gelamineerde spanten, etc. Vuren uit Scandinavië wordt altijd verschepingsdroog geleverd en kan zelfs speciaal gedroogd worden in één traject naar gelang de eisen voor de eindtoepassing.

Wat kunnen wij betekenen

Bewerkingen

Eemwood levert haar houtsoorten ook bewerkt. Of het nou gaat om verduurzaamd hout (verduurzaamd met Tanalith® E), geschilderd, geschaafd of gezaagd hout? Bij Eemwood leveren wij het.